| licznik | ||
limx−−>∞ | ||
| mianownik |
| licznik | ||
limx−−>∞ √ | ||
| mianownik |
| 1 | ||
(1+ | )n2 ![]() | |
| n2+n+y |
| 1 | n2 | |||
[(1+ | )n2+n+y] | |||
| n2+n+y | n2+n+y |
| n2 | ||
potega : | −−−> 1 | |
| n2+n+y |
a wiec biorę mianownik wsadzam do potęgi, biorę
to w nawias [] i razy mianownik ?
czyli krok po kroku
lim 1
x −>∞ (1+ _________ )n2 >2
n2+n+y
1
krok 1; (1+ __________
n2+n+y (i tutaj moje pytanie gdzie sie podzialo dawne n2 ?)
n2+n+y ( biore tylko +n+y z mianownika
i i wszedzie
dostawiam ?
n2
krok 2 ; [(1+ __________
n2+n+y] _________ (i tego kroku nie rozumiem)
n2+n+y n2+n+y
| 5 | ||
5= 4* | ||
| 4 |
| n2 | ||
n2= (n2+n+y)* | ||
| n2+n+y |
| b | ||
b= c* | ||
| c |