Calki
Szybi: Oblicz całkę metoda podstawiania i przez części.
∫cos
2xdx
Ma ktoś pomysł jak to zrobić
2 lis 10:50
sushi_ gg6397228:
wskazówka
cos 2x= 2cos2 x − 1
2 lis 10:53
Szybi: niestety za wiele mi to nie pomoglo..
2 lis 11:40
sushi_ gg6397228:
a umiesz wzor przekształcic
ze wskazówki, aby dostac samego
cos2x
2 lis 11:43
Szybi: nie..
2 lis 11:45
Szybi: 2 cos 2 x −1 /:2
2 lis 11:46
sushi_ gg6397228:
a jak masz
y= 2x−1 to ile wyniesie "x"
2 lis 11:47
2 lis 11:49
sushi_ gg6397228:
to nie jest odpowiedz do zadania−−> brakuje x , y, znaku =
2 lis 11:51
2 lis 11:52
sushi_ gg6397228:
z gdzie sie podział
y
2 lis 11:54
2 lis 11:59
sushi_ gg6397228:
przeciez nikt nie podawal, ze y=0 , nie liczymy miejsca zerowego, tylko przekształcamy wzor
y= 2x−1
x=...
jezeli z tym masz problem, to sie nie dziwie, ze nie umiesz liczyc calek
2 lis 12:01
2 lis 12:12
2 lis 12:18
Szybi: y=2
2 lis 12:26
sushi_ gg6397228:
to teraz tak samo przekształc wskazówke:
cos 2x= 2cos2 x − 1
aby dostac cos2 x===
2 lis 12:31
2 lis 12:33
Szybi: ale to bylo zadanie dla mnie
2 lis 12:34
Aga: Ok, chciałam Ci pomóc, bo wypisywałeś jakieś bzdety.Już się nie wtrącam.
2 lis 12:37
Szybi: dla meni kazda pomoc jest na wage zlota
2 lis 12:41
Szybi: wiec ebde ci wdzieczny jesli poswiecisz mi chwile czasu
2 lis 12:41
Szybi: podzielilas to rownanie /2 tak
2 lis 12:42
Szybi: i co dalej trzeb zrobic
2 lis 12:47
Aga: Tak. teraz podstaw to do całki i wykorzystaj twierdzenie, że całka sumy równa się sumie całek.
I licz dalej.
2 lis 12:48
Szybi: | | 1 | | cos2x | |
cos2x dx = |
| ∫ |
| dx i co dalej  |
| | 2 | | 2 | |
2 lis 12:50
Aga: Nie wiem jak wpisać całka.
Wykorzystaj jeszcze jedną własność,że stałą można wynieść przed znak całki.
2 lis 12:54
Szybi: znak calki jest powyzej okna tekstu 13 od lewej
2 lis 12:55
Szybi: | 1 | |
| ∫cos 2 xdx i co dlaej mam z tym zrobic  |
| 2 | |
2 lis 13:03
Anka:
2 lis 15:48
Tomek.Noah: pytanie masz do policzenia cos2x czy cos2x?
2 lis 15:59