x w potędze
dorcia: | | 4 | | 4 | |
a) 27 * ( |
| )2x − 84 * ( |
| )x + 64 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
b) 2*4
√x =
4√2 * 8
x−1
Nie mam pojęcia jak się wziąść za te 2 przykłady, czy mógłby ktoś rozpisać je krok po kroku?
2 lis 10:39
sushi_ gg6397228:
| | 4 | |
( |
| )x= t i t>0 rownaie kwadratowe, Δ, t1, t2 |
| | 3 | |
b) zamien wszedzie na podstawe 2
2 lis 10:48
dorcia: b) gdy zamieniam wszędzie na podstawę 2 wychodzi mi coś takiego:
21+2√x = 214+3x − 3
Znoszę podstawy, przyrównuję wykładniki i muszę pozbyć się √x więc podnoszę do kwadratu.
144x2 − 64x +225= 0
Niestety wychodzi mi ujemna delta, czy w którymś momencie się pomyliłam czy ten przykład nie ma
rozwiązań?
2 lis 13:30
sushi_ gg6397228:
stop ( nie podnosimy do kwadratu)
√x= t podstawienie i masz rownanie kwadratowe t≥0
2 lis 13:32
sushi_ gg6397228:
jak podniesiesz do kwadratu to tylko takie wyrazenie
| | 1 | |
2√x = |
| +3x−3−1 i dopiero po uporzadkowaniu prawej strony |
| | 4 | |
2 lis 13:34
dorcia: | | 9 | |
ok dzięki  ostatecznie wyszło mi x= |
| |
| | 4 | |
2 lis 13:46
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
2 lis 13:47
ihih: 3{x−1]*9
28 paź 21:02