Pomocy!!!:-)
Marcin: Na zbiorze liczb całkowitych określamy działanie x*y= x+(−1)x y. Sprawdzić czy (Z, *) jest
grupą abelową...
2 lis 10:27
b.: np. sprawdź, czy (zawsze) x*y=y*x? Np. dla x=2, y=1?
2 lis 10:31
Marcin: tak jest zawsze ale jak zrobic to z moim przykladem?
2 lis 10:33
2 lis 10:39
sushi_ gg6397228:
dostqles wskazowke wiec ja zrob
czy x*y= y*x dla x=2, y=1
2 lis 10:47
Marcin: Tak to jest prawda nale to sie nie ma ni jak z moim przykladem
2 lis 11:00
sushi_ gg6397228:
czy Ty myślisz " *" nie oznacza mnozenia tylko Twoj przepis

2 lis 11:01
sushi_ gg6397228:
trzeba bylo wprowadzic inny znaczek nie nie gwiazdke
x□y= x+(−1)x *y
x□y= y□ x masz to sprawdzic czy zachodzi dla x=2, y=1
2 lis 11:02
Aga: Dla x=2 i y=1
x*y=x+(−1)xy=2+(−1)2*1=3
y*x=y+(−1)yx=1+(−1)1*2=1−2=−1.
x*y≠y*x, mnożenie nie jest przemienne ,więc (Z,*) nie jest grupą abelową
2 lis 11:05
Marcin: dzięki Aga
2 lis 11:07