prosze o POMOC!!
Michal: Prawdziwe jest zdanie
a) prosta y= 7x−3 jest styczna do wykresu funkcji f(x)= x3 +4x −1
w punkcie x0=1
czy wie ktos moze jak to obliczyc tym bardziej jak tam jest x3
prosze o pomoc
2 lis 09:38
Aga: f(x0)=f(1)=4=y0
f'(x)=3x2+4
f'(x0)=f'(1)=7
Równanie stycznej y=f'(x0)(x−x0)+y0
y=7(x−1)+4
y=7x−3.
2 lis 09:55
Michal: nie rozumiem ?
2 lis 09:55
Aga: f(x)=x3+4x−1. Umiesz obliczyć pochodną tej funkcji? Jeśli tak, to oblicz.
2 lis 09:58
Daromir: Rozumiem, że masz sprawdzić prawdziwość zdania...
Jest ono prawdziwe, ponieważ:
f'(x)=3x2+4
f'(1)=7=a, gdzie y=ax+b − równanie stycznej w danym punkcie.
Ponadto f(1)=4, zatem:
4=7*1+b
b=−3
czyli
y=7x−3
2 lis 10:06
Michal: NIE MIALAM POCHODNYCH
2 lis 10:18