Sporzadzenie wykresu funkcj i podanie jej wlasnosci
Piotr: Witam, mam problem z takim oto zadaniem: sporządzic wykresu funkcji f:x→R i podać jej
własności, gdzie:
i mam trzy przykłady:
a) f(x)=max(x,x2) , X=R,
b) f(x)=min (x,x3) , X=R
c) f(x)=L2x (zamknięte jest to takim samym znakiem jak przed 2 tylko odwróconym, nie mam
pewności czy to jest nawias kwadratowy czy bazgroły mojego wykładowcy : \ )
narysować przykład a potrafię, ale nie umiem podać własności, proszę o pomoc oraz
wyjaśnienie... chciałbym to zrozumieć .
2 lis 09:37
Daromir: Otóż przykład b) jest podobny do narysowania jak a), tylko bierzesz tą mniejszą liczbę.
W przypadku c) twojemu wykładowcy pewnie chodziło o funkcję "część całkowita", czyli największą
liczbę całkowitą c, która nie jest większa od x.(tutaj 2x)
Jeśli chodzi o własności, to możesz podać miejsca zerowe ( w a 0), przedziały monotoniczności (
w a f rośnie dla liczb dodatnich, maleje dla ujemnych), możesz podać dziedzinę i zbiór
wartości, czy funkcja jest parzysta/nieparzysta, czy jest różnowartościowa...
2 lis 10:22
Piotr:

a wiec wykresy powinny wyglądać tak :
to dla przykładu a
2 lis 10:37
Piotr:

tu przykład b
2 lis 10:38
2 lis 10:40
Daromir: Nie bardzo wiem dlaczego zostawiłeś obie figury na rysunku. To nawet nie jest funkcja. W
przykładzie a na wykresie zostaje tylko to, co jest większe dla danego x, w b tylko to co jest
mniejsze. c wygląda podobnie, tylko jest "rozciągnięte" (argumentem jest 2x).
2 lis 10:46
Piotr:

a chyba już rozumiem czyli a powinno wyglądać tak :
2 lis 10:49
Daromir: Dokładnie
2 lis 10:51
sushi_ gg6397228:
masz parabole a na odcinku (0,1) masz kawałek prostej
2 lis 10:51
Piotr:

a b) tak :
2 lis 10:52
Daromir: Zgadza się
2 lis 10:54
Piotr: a teraz własności:
dla a będzie to tak wyglądać ?
miejsce zerowe: x=0
monotoniczność: funkcja jest przedziałami monotoniczna
rosnąca w przedziale (−∞, −1>
dziedzina: D = R
zbiór: ZW = R
parzystość: funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta
2 lis 11:15
Daromir: Czy na pewno mówisz o przykładzie a)?
funkcja jest malejąca w przedziale (−∞, 0) rosnąca w (0; +∞).
Zbiorem wartości jest [0;+∞)
R możesz przyjąć jako przeciwdziedzinę, nie jednak jako zbiór wartości.
2 lis 11:21
Piotr: miałem na myśli przykład a), ale chyba porąbalo mi sie totalnie

dopiero się uczę tego
diabelstwa wiec i mogę błędy popełniać

chyba już widzę jak powinno być w a)
to teraz b) (dla sprawdzenia czy załapałem)
miejsce zerowe: x=0
monotoniczność: funkcja jest przedziałami monotoniczna
malejąca (−
∞, 0>
rosnąca <0, +
∞)
dziedzina: D= −
∞;+
∞
zbiór: −
∞;+
∞
parzystość: funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta
2 lis 11:37
Daromir: Wszystko ok, ale funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie
2 lis 13:27
Piotr: ok super wielkie dzięki

uratowałeś mi życie
2 lis 14:16
Piotr: a Jeszce co do przykładu c) to własność tak będzie wyglądać : ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/979.html
miejsce zerowe: x=0
monotoniczność: (w tym wypadku nie mam pojęcia :\ )
dziedzina: D= R
zbiór: (−6,−5
14) (−4,−3
13) (−2,−1
12) (0,0) (4,3
13) (4,3
13)
(6,5
14)
parzystość: funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta
2 lis 16:55