funkcje
kam: niech f; R → R bedzie funkcja określona wzorem f(x)=1+sinx. Wyznaczyc f−1({0,1,2})
2 lis 09:32
Daromir: Funkcja odwrotna do f(x) to f−1(x)=arc sin (x−1).
f−1(0)=−π2
f−1(1)=0
f−1(2)=π2
2 lis 10:01
kam: No czyli mam to odczytac z wykresy funkcji arcsin(x−1) ale czemu x−1 ma byc a poza tym
dzeidzina arcsin konczy sie na 1 wiec jak tu moge odczytac f−1(2)=u{π][2}
2 lis 10:57
Daromir: Dziedzina arc sin x to x∊ <−1;1> Dziedziną arc sin (x−1) jest x∊<0;2>
Wzór bierze się z przekształceń:
y=1+sin x
y−1=sin x
arc sin (y−1)=x
2 lis 11:30
kam: ok
2 lis 11:32