potęgi i pierwiastki
Elka: (2√5−2) − (√5+2)3 = −19√5 − 40 −czy to jest dobre rozwiązanie?
1 lis 23:21
Aga: Mi wyszło −15√5−40.
1 lis 23:26
Elka: a fakt, już znalazłam błąd, dziękuję.
1 lis 23:31
Elka: a to :
| (x−3y)3 | |
| gdy x=3; y=1 ? |
| (x−3y)2(x3−27y3) | |
nie może wyjść 0/0
1 lis 23:35
Aga: Jakie jest polecenie? Dla x=3 i y=1 nie istnieje wartość liczbowa . Ale gdy trzeba
uprościć,to zakładamy, że x≠3y.
1 lis 23:42
Elka: w poleceniu jest też x=2713, y=(3,18−1)0, nie wiem czy to ma jakiś wpływ. ogólnie
to wyrażenie, które podałam wyżej zostało uproszczone i trzeba obliczyć ten przykład, gdy mamy
podane ww. wartości x i y.
1 lis 23:48
sushi_ gg6397228:
| | x−3y | | 1 | |
to dalej upraszczasz i dostajesz |
| = |
| |
| | x3−(3y)3 | | x2+3y+9y2 | |
2 lis 08:34