prawdopodobieństwo
kleopatra999: rzucamy trzy razy kostką.Oblicz prawdopodobieństwo tego że: a)suma oczek jest równa 13 w drugim
rzucie wypadły 3 oczka

b)w drugim i trzecim rzucoe wypadła nieparzysta liczba oczek,jeśli suma oczek w trzech rzutach
jest równa 6
1 lis 23:20
Godzio: a) Powodzenia z wypisywaniem, ale chyba dużo tego nie będzie, znajdź wszystkie pary (a,b,c)
takie, że a + b + c = 13

każda para 3 różnych a,b,c to 6 różnych wyników np.
(6,5,2)
(6,2,5)
(5,2,6)
(5,6,2)
(2,6,5)
(2,5,6)
1 lis 23:46
Aga: a) W drugim rzucie ma być b= 3, więc a+c=10. SA to trójki:
A={(4,3,6),(6,3,4),(5,3,5)}
IAI=3
IΩI=6
3
b) w drugim i trzecim rzucie wypadła nieparzysta liczba oczek , z tego wynika ,że za pierwszym
razem musi być liczba parzysta.
B={(2,1,3),(2,3,1),(4,1,1)}
IBI=3
2 lis 10:11
abc: W podpunkcie a) omega powinna wynosić 36, ponieważ mamy: 6*1*6, gdyż w drugim rzucie mamy tylko
jedną możliwość.
15 lis 16:57