Analityczna
Marcin: Witam, mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu trzech zadań z geometrii analitycznej.
Zad.1
Napisz równanie okręgu o środku S(1;1), który na prostej o równaniu x-y+4=0 odcina
cięciwą IABI=2
√2.
Zad.2
Punkty A(0;0) oraz C(2;8) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o boku długości
a
√4. Wyznacz współrzędne wierzchołków.
Zad.3
Dane są punkty A(1;1) B(5;3). Wyznacz punkt C na osi OY który jest równo odległy od
punktów A i B. Oblicz pole.
Z góry dzięki
15 mar 09:16
tim: Rozwiązuje 3.
15 mar 21:48
tim: Narysuj sobie układ współrzędnych.
Odległość od A do Cy to 1
Odległość od A do Cx to x = 7
Odległość od B do Cy to 5
Odległość od B do Cx to (x-2) = 5
Jak narysujesz sobie, będzie to widać.
I stworzyłem trójkąty prostokątne o bokach: 1, x oraz 5, (x-2) i przyprostokątnej równej
bokowi.
12 + x2 = (x-2)2 + 52
1 + x2 = x2 - 4x + 4 + 25
4x = 28
x = 7
C = (0, 1+7=8) = (0,8)
Pole obliczysz obliczając np. z Pitagorasa |AB| * h.
h możesz obliczyć z Pitagorasa h2 + (|AB|/2)2 = |AC|2
15 mar 21:53