Rownanie trygonometryczne
elite: Rozwiaz rownanie:
sin22x − cos2x = cos2x
1 lis 22:16
kachamacha: sin22x=2cos2x
sin22x=2(cos2x−sin2x)
(2sinxcosx)2=2cos2x−2sin2x
4sin2x(1−sin2x)=2(1−sin2x)−2sin2x
1 lis 22:22
kachamacha: 4sin2x(1−sin2x)=2−2sin2x−2sin2x
4sin2x(1−sin2x)−2+2sin2x+2sin2x=0
4sin2x(1−sin2x)−2+4sin2x=0
sin2x=k
4k(1−k)−2+4k=0
4k−4k2−2+4k=0
−4k2+8k−2=0
−2k2+4k−1=0
1 lis 22:27
kachamacha: Δ=16−8=8
√Δ=2√2
.......
1 lis 22:28
elite: | | √2 | |
No mam tak samo, ale cos pod koniec nie pyklo.. ze sin2x=1 − |
| i nie wiem jak to |
| | 2 | |
rozwiazac
1 lis 22:40