Oblicz (wzory skróconego mnożenia)
Sylwia: 23 − (3−√5)3
1 lis 21:17
Bogdan:
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
Najpierw pokaż swoje obliczenia
1 lis 21:18
Sylwia: 23 − (3−√5)3 = [2 − (3−√5)] [22 + 2(3−√5) + (3−√5)2] = (2−3+√5)
(4+6−2√5+9−6√5+5) = (−1+√5)(24−8√5) = −24 +8√5 + 24√5 − 40 = −64 + 32√5
1 lis 21:26
Sylwia: to jest dobrze?
1 lis 21:38
Bogdan:
Tak, to jest dobrze
1 lis 21:51
Sylwia: dziękuję
1 lis 22:07
Sylwia: a można coś z tym jeszcze zrobić poza: 32
√5 − 64 = 32(
√5−2)
1 lis 22:16
Eta:
To wszystko
1 lis 22:18
Sylwia: aha, dzięki wielkie
1 lis 22:23