matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
eryk.:
przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 3 dm.oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka.
1 lis 21:15
dero2005:
l = 3 dm 2r = 3 dm r = 1,5 dm h =
√
l
2
− r
2
=
√
3
2
− 1,5
2
=
√
9 − 2,25
=
√
6,75
=
3
2
√
3
dm P
b
= πrl = π*1,5*3 = 4,5π dm
2
V =
1
3
πr
2
*h =
1
3
π*1,5
2
*
3
2
√
3
=
9
8
π
√
3
dm
3
1 lis 21:54
eryk:
dzieki dero
1 lis 22:31