Pomocy
ostry55_91: Oblicz długość boku kwadratu o przekątnej długości 2?
Mam prośbę do tego zadania proszę wypisać mi wzory do rozwiązania. Czy istnieją jeszcze
jakieś wzory do tego tego zadania prócz tych dwóch co znamm, czyli:
- d=a√2
-c=√a kwadrat + b kwadrat.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
15 mar 00:31
Basia: I tak znasz o jeden za dużo !
Zawsze to można policzyć z tw.Pitagorasa !
Żartuję !
No to wzory masz dobre. W czym problem ?
15 mar 00:33
Basia: Podstaw za d 2 i policz a. To wszystko.
Albo z tw.Pitagorasa
w kwadracie b = a
a2 + a2 = 22
2a2 = 4
a2 = 2
a = √2
15 mar 00:36