Oblicz wartosc wyrazeni
Ania94: Oblicz wartosc wyrazenia W=Sin4x−cos4x Dla x=60 stopni. Jak to obliczyc mógłby ktoś wyjasnic
?
1 lis 20:46
Ania94: ?
1 lis 20:57
Bogdan:
Skorzystaj z zależności: a2 − b2 = (a − b)(a + b), którą na pewno znasz.
1 lis 21:00
Ania94: w=Sin √324 − 124 = i co dalej ? bo tak mi wyszło dobrze ?
1 lis 21:20
Bogdan:
co to jest?
1 lis 21:21
Ania94: to pokaz jak to zrobic bo widze ze ja zle robie.
1 lis 21:24
Bogdan:
Nie wiem, co źle robisz, bo Twój zapis jest niezrozumiały. Zapisz swoje rozwiązanie porządnie.
1 lis 21:26
Bogdan:
a4 − b4 = (a2 − b2)(a2 + b2)
1 lis 21:27
rumpek:
(sin4x − cos4x) = (sin2x + cos2x)(sin2x − cos2x) = sin2x − cos2x ...
1 lis 21:27
Ania94: te x podnosze do kwadratu ?
1 lis 21:29