Granice n-ty juz raz :D
MrPytanie: Wykazać zbieżność ciągu i wyznaczyć jego granicę.
| | 1 | | 2 | | n | |
a) an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | √n2 + 1 | | √n2 + 2 | | √n2 + n | |
wsk. Ciag monotoniczy i ograniczony jest zbiezny.
Ok to wedlug tej wskazowki sprawdzilem monotonicznosc tego ciagu w podpunkcie a
| n+1 | | n | |
| : |
| < 1 czyli ciag jest malejacy ale co teraz z tym |
| (n+1)2 + n+1 | | n2 + 1 | |
ograniczeniem?
1 lis 20:28
b.: an nie jest malejący! Napisz może wzór na an+1 (na an już napisałeś powyżej)
1 lis 20:35
b.: Albo może lepiej, policz bardziej konkretnie, ile wynosi a1, a ile a2 −− tak dla orientacji o
co chodzi...
1 lis 20:35
MrPytanie: | n+1 | | n | | n+1 | | n2 + n | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| (n+1)2 + n+1 | | n2 + n | | (n+1)2 + n+1 | | n | |
| | n+1 | | n+1 | | (n+1)(n+1) | | n+1 | |
|
| * |
| = |
| = |
| |
| | (n+1)2 + n+1 | | 1 | | (n+1)(n+1+1) | | n+2 | |
dla mnie to wyglada na mniejsze od 1
1 lis 20:48
MrPytanie: aaaaa zle
1 lis 20:49
MrPytanie: | | 1 | | 1 | | 3 | |
a1 = |
| a2 = |
| a3 = |
| |
| | 2 | | 3 | | 11 | |
1 lis 20:50
1 lis 20:51
MrPytanie: znowu chyba zle
1 lis 21:02
1 lis 21:03
MrPytanie: | | 1 | | 2 | | n | | n+1 | |
wzor na an+1 = |
| + |
| + ... + |
| + |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + n | | (n+1)2 + n + 1 | |
o to chodzilo?
1 lis 21:07
MrPytanie: juz nie ogarniam x|
1 lis 21:08
MrPytanie: moze ktos pomoc?
1 lis 21:27
MrPytanie: bump
1 lis 21:37
b.: policz dobrze a2. Trzeba po prostu podstawić n=2 do wzoru. Jak tego nie umiesz, to dalej nie
da rady...
1 lis 21:53
b.: jak do tej pory dobrze napisany jest tylko a1
1 lis 21:54
Godzio:
Oblicz różnicę an + 1 − an > 0 −− rosnący, < 0 −− malejący
1 lis 21:55
b.: tak w ogóle to mam wrażenie, że ta wskazówka jest nie do tego zadania
1 lis 21:58
Godzio:
Moja

?
1 lis 22:02
b.: Nie, ta oryginalna
1 lis 22:02
Godzio:
W sumie widać od razu że ciąg jest rosnący, i teraz trzeba ograniczenie górne znaleźć, ale
myślałem, że to bardziej formalnie trzeba
1 lis 22:03
b.: jakoś nie wydaje mi się, żeby monotoniczność można było łatwo pokazać, za to łatwo zadanie
zrobić z tw. o 3 ciągach
1 lis 22:03
MrPytanie: a
3 ≈ 0,531
ale co dalej?
2 lis 08:05
b.: no przynajmniej znaczy to, że umiesz skorzystać ze wzoru na an.
widać z tego, że ciąg nie jest ani rosnący, ani malejący. Może być wprawdzie monotoniczny od
pewnego miejsca, ale nie sadze, by bylo to latwo pokazac (o ile tak w ogole jest).
Proponuje rozwiazac to zadanie korzystajac z tw. o 3 ciagach. Wskazówka: an jest sumą n
składników, których mianowniki są ,,mniej więcej'' równe n2.
2 lis 10:24
m: jak obliczyc granice tych ciągów?
2 lis 13:45
MrPytanie: taki szybki update: na ćwiczeniach dowiedziałem się ze "moze niepotrzebnie dalam wam ta
wskazowke bo ona mogla zmylic" x) i faktycznie zrobilismy to przy uzyciu twierdzenia o 3
ciagach
2 lis 13:51
m: wiesz moze jak to zrobic?
2 lis 14:33
MrPytanie: | | 1+2+...+n | | | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| = |
| | n2 + n | | | | | |
| | 1 | |
= |
| to jest ten ciag mniejszy |
| | 2 | |
| | 1+2+...+n | | 1 | |
lim |
| = |
| to ten ciag wiekszy |
| | n2+1 | | 2 | |
| | 1 | |
wiec ten ciag z przykladu tez ma granice |
| |
| | 2 | |
2 lis 19:06