funkcja kwadratowa
Mariusz: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2+bx+1. Wyznacz te wartości współczynnika b dla których :
a) najmniejsza wartość funkcji f jest liczbą dodatnią
b) najmniejsza wartość funkcji jest równa −3
1 lis 20:19
Bogdan:
Co to jest wg Ciebie najmniejsza wartość funkcji kwadratowej?
1 lis 20:44
Mariusz:
Δ≤0
b2−4*1*1≤0
b2−4≤0
b=2 lub b=2
tylko ze nie wiem czy to jest dobrze
1 lis 20:50
Mariusz: tam powinno byc b=−2 i b=2
1 lis 20:50
Bogdan:
Nie odpowiedziałeś na pytanie − co to jest najmniejsza wartość funkcji kwadratowej?
A poza tym − dlaczego przyjąłeś, że Δ < 0?
1 lis 20:52