PROSZĘ O POMOC
Dżasta: JAK TO MOŻNA OBLICZYĆ? PROSZĘ O POMOC !
Mięta rosła na terenie w kształcie sześciokąta foremnego . Jedną z dwóch równych części tego
obszaru przeznaczono na inne uprawy i teraz mięta zajmuje obszar w kształcie tapezu
równoramiennego .
uzupełnij zdanie : " Jeżeli obwód pierwotnego obszaru , na którym rosła mięta , był równy x dm
, to obwód nowego wynosi ... cm "
1 lis 20:17
1 lis 22:00
ziomek:
| | x | | 5 | |
y = 5*r = 5 * |
| = |
| x [dm] |
| | 6 | | 6 | |
1dm =10 cm
| | 5 | | 50 | |
y = |
| x *10 = |
| x [cm] |
| | 6 | | 6 | |
1 lis 22:43