matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy proszę,proszę
rafik:
hejka, kto mi pomoże rozwiązać równania?
3x
2
−5x+1=0 −x
2
+x−8=0 x
2
+10x+25=0
1 lis 20:06
Aga:
3x
2
−5x+1=0 a=3, b=−5, c=1 Δ=b
2
−4ac=(−5)
2
−4*3*1=25−12=13
√
Δ
=
√
13
−b−
√
Δ
5−
√
13
x
1
=
=
2a
6
−b+
√
Δ
5+
√
13
x
2
=
=
2a
6
Dalej licz sam.
1 lis 20:15