matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek
eryk.:
Po rozwinięciu powierzchnia boczna stożka jest ćwiartką koła o promieniu 12 cm. oblicz objętość stożka.
1 lis 20:00
Eta:
2πR
360
o
R= l =12, α= 90
o
to:
=
=> r= ...
2πr
α
H
2
= l
2
−r
2
H=.... V=.....
1 lis 20:15