prosze na dzisiaj mi trzeba
Sylwia1801: Pewien gatunek sosny ma średni przyrost roczny wynoszący 7%. Posadzono sosnę o wysokości 2m.
a) Jaka będzie wysokość sosny rok po zasadzeniu?
b) jaka bedzie wysokość sosny po 6 latach?
c)podaj wzór opisujący wysokość sosny po n latach, przy założeniu, że 7% przyrost jest stały.
d) po ilu latach wysokość drzewa przekroczy 20metrów?
1 lis 19:46
Eta:
a) 2*(1,07)1=...
b) 2*(1, 07)6=....
c) 2*(1,07)n
d) 2*(1,07)n >20 => (1,07)n > 10 n= 35 lat bo 1,0735=10, 67658 m
1 lis 19:57
Sylwia1801: a to na pewno bedzie 1,07 a nie 0.07?
1 lis 20:18
Sylwia1801: a to na pewno bedzie 1,07 a nie 0.07?
1 lis 20:19
Eta:
a) 2+2*0,07 = 2(1+0,07)= 2*1,07= 2,14 m po roku
1 lis 20:26
Sylwia1801: dzięki juz wiem pomyliłam sie dziękuje za pomoc
1 lis 21:04
Sylwia1801: dzięki juz wiem pomyliłam sie dziękuje za pomoc

za z kąd się wzieło to >20 i >10
1 lis 21:05
1 lis 21:12