Granice
MrPytanie: Korzysztajac z twierdzenia o podciagach wykazac rozbieznosc ciagu o wyrazie ogolnym
a) a
n =
n√1+2(−1)nn // to jest 2 do potegi (−1)
nn
b) a
n = cos(πlog
2n)
przykład z wykładu
| | π | |
dla nk = 2k a2k = sinkπ → 0, zaś dla nk = 4k+1 a4k+1 = sin(2kπ + |
| ) → 1 |
| | 2 | |
Ok no i teraz pewnie zapyta ktos w czym jest problem skoro mam podany przyklad z wykladu.
Problem jest taki ze nie rozumiem tego przykladu i nie wiem co sie w nim dzieje

Moglby ktos wytłumaczyc o co w tym chodzi i wyjasnic jak robic takie zadanie?
1 lis 19:29
MrPytanie: bump
1 lis 19:48
MrPytanie: pod tym przykładem dopisane jest jeszcze:
Zatem z danego ciągu można wybrać dwa podciągi zbieżne do różnych granic co dowodzi
rozbieżności wyjściowego ciągu.
1 lis 19:50
MrPytanie: bump
1 lis 20:09
MrPytanie: bump
1 lis 20:28
MrPytanie: bump
1 lis 20:52
MrPytanie: bump
1 lis 21:13
MrPytanie: help
1 lis 21:27
MrPytanie: ktos musi wiedziec o co w tym chodzi
1 lis 21:36
MrPytanie: help
1 lis 21:49
Godzio: Wskaż najpierw dowolne podciągi
n√1 + 2(−1)nn
Jak nie wiesz jak, to wypisz, 5,6 wyrazów tego ciągu i zobacz czy jest jakaś analogia
1 lis 21:54
b.: Możesz też zacząc od zrozumienia przykładu z wykładu. Wypisz kilka (np. 8) pierwszych wyrazów
podanego ciagu.
1 lis 21:56
MrPytanie: nie rozumiem skad sie wzielo to nk = 2k, nk = 4k+1
2 lis 08:00
b.: wypisz 8 pierwszych wyrazów tego ciagu z wykładu, to wtedy zrozumiesz skąd się wzięły te nk...
2 lis 10:29
MrPytanie: a
2 = sinπ
a
4 = sin 2π
a
6 = sin 3π
a
8 = sin 4π
2 lis 20:08