Działania na zbiorach
brytisz: Dane są zbiory liczb rzeczywistych: A={x : I5−xI ≥ 3}
B={x : x<0}
zapisz w postaci przedziałów liczbowych A, B, A ∩ B ,A \ B
1 lis 19:22
Aga: A
I5−xI≥3
5−x≥3 ⋁5−x≤−3
x≤2 lub x≥8
A=(−∞;2>∪<8;∞)
B=(−∞,0)
Dalej zrób sam, to sprawdzę.
1 lis 19:29
brytisz: A∩B=(−∞,0) A\B=(1,2,8,∞)
nie wiem czy dobrze bo miałem parę latek przerwy.Bardzo przepraszam i dziękuję za wytłumaczenie
1 lis 19:51
Aga: A∩B−dobrze
A−B=<0;2>∪ <8;∞)
Są to wszystkie elementy, które należą do zbioru A i nie należą do B.
1 lis 20:00
brytisz: A właśnie przecież trzeba to wyrażać za pomocą znaków
bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość
1 lis 20:13
Aga: ok.
1 lis 20:16
brytisz: A jak będzie wyglądało B \ A
13 lis 18:47
kachamacha: ∅
13 lis 18:49