oblicz
alfa: Granica n√2n+3n−1+2
1 lis 19:19
gwiazda: Z 3 ciagów.
1 lis 19:25
alfa: tyle to ja wiem, ale jak to sie ma w zastosowaniu
1 lis 19:27
MrPytanie: a ≤ n√2n+3n−1+2 ≤ c
jakie bedzie a i c?
1 lis 19:34
gwiazda: daje się największą liczbę w 3 ciągach czyli 3n i tyle ile jest składników po prawej a po
lewej √3n
1 lis 19:37
alfa: nic z tego nie rozumiem
1 lis 19:42
alfa: √3n≤n√2n+3n−1+2≤n√3*3n tak to będzie?
1 lis 19:54
1 lis 19:55
gwiazda: Więc n√3n+3n+3n+3n=n√4*3n=3*1
1 lis 19:58
gwiazda: rozumiesz a lewa strona tez do 3 wiec wszystko do 3
1 lis 19:58
alfa: n√3n*≤n√2n+3n−1+2≤n√4*3n=3n√4=3*1=3 czyli ostatecznie tak będzie?
1 lis 20:06
gwiazda: Ale patrz musisz rozpisać tak jak ja u góry , ale tak ok będzie
1 lis 20:11
alfa: W pamięci nie można?

A tak w ogóle te twierdzenie kiedy się stosuje? Nie chodzi mi tutaj o
definicje tylko raczej w jakich przypadkach.
1 lis 20:15
gwiazda: No w takich jak ten przyklad . w pamieci nie mozna wiem ze proste sie wydaje jak zrobisz pare
przykladow
1 lis 20:17
alfa: No nie za wiele mi to mówi. a w takim przypadku n√n5+4n3+3n−2 jak będzie?
1 lis 20:21
gwiazda: n5 bierzesz
1 lis 20:24
alfa: n√n5≤n√n5+4n3+3n−2≤n√n5*n5*n5*n5=n√4*n5 ?
1 lis 20:25
gwiazda: Nie bo masz n5+4n5+3n5=8n5 czyli n√8n5
1 lis 20:27
alfa: a skąd to się wzięło?
1 lis 20:28
gwiazda: No bo współczynniki masz jeszcze przy danych n i zastępujesz je n5
1 lis 20:30
alfa: aaa już rozumiem n√n5≤n√n5+4n3+3n−2≤n√8n5=n√8*(n√n)5=1*15=1 tak jest okej?
1 lis 20:37
gwiazda: Tak
1 lis 20:39
alfa: n√2n+3n+sinn a w takim przypadku biorę 3n?
1 lis 20:43
gwiazda: tak
1 lis 20:46
alfa: To już lepiej się orientuję niż na początku. Z góry dzięki
gwiazda
1 lis 20:56
gwiazda: nmzc
1 lis 20:57