Dwie granice ciagu do policzenia . prosze o pomoc:(
Klaudia: | | 1 | |
un = n√10100 − n√ |
| |
| | 10100 | |
oraz
| | 13 + 23 + ... + n3 | |
un = |
| |
| | n4 | |
ciągi zmierzają do nieskończoności
1 lis 19:05
Klaudia: Porszę o pomoc
4 lis 17:51
Klaudia: Proszę o pomoc
4 lis 17:52
Klaudia: wie ktoś jak rozwiązać
5 lis 15:05
Vizer: W pierwszym bym skorzystał chyba, że lim{n→∞}=an−bn= lim{n→∞}an− lim{n→∞}bn
W drugim też nie próbowałem, ale może się uda z trzech ciągów.
5 lis 15:08
Klaudia: Możesz to rozwiązać bo nie chce mi wyjść
5 lis 15:11
Vizer: Masz odpowiedzi do tych zadań?
5 lis 15:15
Aga: podpowiedź.do drugiego przykładu.
| | (n(n+1))2 | |
13+23+33+...+n3= |
| |
| | 4 | |
5 lis 15:16
Trivial:
1. skorzystać z własności
n√a → 1. Wynik 0.
2. Niestety, suma 1
3+2
3+...+n
3 będzie funkcją, rzędu n
4. Zwarta postać tej sumy to:
| | n(n+1) | | 1 | |
( |
| )2. Czyli wynik |
| . |
| | 2 | | 4 | |
5 lis 15:17
5 lis 15:18
Klaudia: w pierwszym 0 a w drugim
14
5 lis 15:20
Klaudia: Dzięki
5 lis 15:22