matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Rolie:
log(x−3)−log(2−x) = log(x
2
−4) wiem ze latwy przyklad, ale stanelam w obliczaniach miejsc zerowych bo mi nic nie wychodzi
1 lis 18:48
Aga:
Dziedzina : x−3>0, 2−x>0 x
2
−4>0 Rozwiąż te nierówności i wyznacz część wspólną i otrzymasz dziedzinę.
x−3
log
=log(x
2
−4)
2−x
3−x
=x
2
−4
x−2
1 lis 23:08