matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw w postaci a+b√c
Paweł:
7
√
2
−4
Nie wiem jak przedstawić wynik
w postaci a+b
√
c
. Próbowałem i otrzymałem
2
7
1
2
− 2
√
2
. Bardzo proszę o wytłumaczenie,bądź korektę.
1 lis 18:41
K:
7
√
2
−4
−4+7
√
2
−4
7
7
=
=
+
√
2
= −2 +
√
2
2
2
2
2
2
a= −2 b=
7
2
c= 2
1 lis 18:43
Aga:
Rozpisujesz na dwa ułamki o mianowniku 2.
7
√
2
−4
7
√
2
4
=
−
=3,5
√
2
−2.
2
2
2
1 lis 18:44
Paweł:
Dziękuje za pomoc
−
√
3
A mam jeszcze jeden taki przykład lecz tutaj wynik jest
.
3
1 lis 18:48