matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geomatria Analityczna
Damian:
Proste l: 3x−7y+1=0 oraz y=ax+9 są prostopadłe jeśli ... ? jak to obliczyć ?
1 lis 18:32
dero2005:
prosta l: 3x − 7y + 1 = 0 7y = 3x + 1 y =
3
7
x +
1
7
→ a
1
=
3
7
y = ax + 9 warunek prostopadłości a*a
1
= −1
1
a = −
1
a
1
= −
= −
7
3
3
7
1 lis 19:13