Punkty A=(2,-3), B=(5,1) są wierzchołkami kwadratu ABCD
Dejfix: Punkty A=(2,−3), B=(5,1) są wierzchołkami kwadratu ABCD. Przekątna tego kwadratu ma długość:
A. 5
√3
B. 5
√2
D. 5
√6
Przekątna wychodzi mi 5 a takiej odpowiedzi nie ma.
1 lis 18:31
Dejfix: Pomoże ktoś z tym zadaniem?
1 lis 19:14
iza: 5 to długość boku odpowiedź B
1 lis 19:18
dero2005:
długość boku kwadratu
|AB| = √(xB−xA)2 + (yB−yA)2 = √(5−2)2 + (1+3)2 = √32+42 = √25 = 5
|BC| = |AB|
długość przekątnej z tw Pitagorasa
|AC| = √(|AB|)2 + (|BC|)2 = √52 + 52 = √25+25 = √50 = 5√2
1 lis 19:21
Dejfix: Ale jak rozrysujecie to na układzie współrzędnych to nie wychodzi kwadrat tylko prostokąt o
bokach 4 i 3. Punkt A nie leży obok B tylko naprzeciwko.
1 lis 19:32
Aga:

A
1 lis 19:43
dero2005:

Przecież w zadaniu jest napisane punkty A i B są wierzchołkami kwadratu ABCD
wszystkie boki mają jednakową długość
1 lis 19:44
Dejfix: Źle zrozumiałem zadanie. Dzięki wielkie!
1 lis 19:55