rozwiąż równanie
rudaa: xx+4=√3
1 lis 18:21
Eta:
założenie: x+4≠0 => x≠ .....
√3(x+4)= x
√3x−x= −4
√3
x(
√3−1)= −4
√3
| | −4√3 | |
x= |
| = ..... usuń niewymierność z mianownika |
| | √3−1 | |
1 lis 18:32
rudaa: ale tutaj wyjdzie liczba ujemna, a wynik oznacza przyprostokątną w trójkącie...
1 lis 18:49
Eta:
To napisz porządnie całą treść zadania!
Najprawdopodobniej,źle ułożyłaś równanie
1 lis 18:53
rudaa: ok xd
Dany jest trójkąt prostokątny ABC. Jedna z przyprostokątnych jest o 4 dłuższa od drugiej. Jeden
z kątów ostrych ma miarę 30 stopni. Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej.
1 lis 19:08