rozwiąż
oll: log5(3x−11) + log5(x−27) = 3 + log58
1 lis 18:12
Eta:
1/ założenia : 3x−11>0 i x−27>0 => x > ......
2/ 3= log
5125
i mamy: (3x−11)*(x−27)= 125*8
rozwiąż to równanie ..... pamiętaj o założeniach
1 lis 18:23
oll: dziekuje
1 lis 18:36
oll: ale nie wyszlo mi nic z tego:(
1 lis 18:52
Eta:
Dlaczego?
otrzymasz równanie kwadratowe
x
2−92x−703=0 Δ= 16 900
√Δ= 130
| | 1 | |
x1= 37 lub x2= − 6 |
| −−− odrzucamy , bo nie spełnia założenia |
| | 3 | |
Odp: x= 37
sprawdzamy:L= log
5(111−11)+ log
5(37−27) = log
5(100*10)= log
5(125*8)= 3+log
58
L= P
i wszystko gra
1 lis 19:02
oll: dziekuje

jeszcze zostalo mi jedno ktore mi ciagle nie wychodzi

log5+log(x+10) = 1−log(2x−1)+log(21x−20)
1 lis 19:20
Eta:
1/ podaj założenia x+10 >0 i 2x−1>0 i 21x−20>0 => x > ...
| | 10(21x−20) | |
log5(x+10)=log |
| |
| | 2x−1 | |
5(x+10)(2x−1)= 10(21x−20)
po przekształceniu otrzymasz równanie:
2x
2−23x+30=0 Δ= .....
x
1= .... v x
2=.....
dokończ .... pamiętaj o założeniu
1 lis 19:43
oll: a cos takiego
log(x−3) − log(2−x) = log(x2−4)
1 lis 19:58
Eta:
Napisz jak rozwiązujesz ..... sprawdzę i coś może podpowiem

Z gotowców niczego się nie nauczysz
1 lis 20:00
oll: rozumiem Cie ale ja je robie i po prostu robie glupie bledy ale wszystko kumam

wyznaczylam dziedzine x∊(−
∞,−2)
i tak:
i po przemnożeniu wyszło mi tak:
x
3−2x
2−3x+5 = 0
i co dalej, bo nic mi nie wychodzi
1 lis 20:11
oll:
1 lis 20:26
Eta:
źle policzyłaś dziedzinę! ( policz jeszcze raz
D: x€ ∅
zatem to równanie jest sprzeczne
1 lis 20:28
oll: a czemu dziedzina nigdzie nie nalezy, ? nie rozumiem tego
1 lis 20:32