Stereometria
szakallaka: Zadania za zbioru do 3klasy liceum,poziom podstawowy,Marcin Kurczab,Elżbieta Kurczab,Elżbieta
Świda.
zad.8 str 70.
Trzy punkty A,B,C leżące na płaszczyźnie π wyznaczają trójkąt równoramienny,w którym
|AC|=|BC|=5 oraz |AB|=6. Odcinek DC jest prostopadły do płaszczyzny π,a jego długość jest
równa8.Oblicz:
a)tangens kąta nachylenia prostej BD do płaszczyzny π.
b)tangens kąta nachylenia płaszczyzny (ABD) do płaszczyzny π.
zad.9 str 70.
Trójkąt prostokątny ABC zawiera się w płaszczyźnie π,przy czym |kątABC|=90 stopni. oraz
|AC|=20,|AB|=12.Odcinek DC jest prostopadły do płaszczyzny π i ma długość 12.Oblicz:
a)sinus kąta nachylenia prostej AD do płaszczyzny π
b)sinus kąta nachylenia płaszczyzny (ABD) do płaszczynzy π.
Proszę o rozwiązanie zadań wraz z rysunkiem.
1 lis 18:09