zadanie z trójkątów
dajdomsie: w trójkącie ABC dane są AB=2 BC =2√3/3, α=30 oblicz AC może mi ktoś wytlumaczyć jak to zrobić
z góry dzięki
1 lis 17:19
iza: Zależy jaki to trójkąt prostokątny czy nie?
1 lis 18:01
piotrek: sa dodatkowe informacje o trojkacie moze rysunek?
1 lis 18:31
dajdomsie: niestety nie mam żadnych dodatkowych informacji tylko tyle.
1 lis 18:33
piotrek: | | √3 | | 2√3 | |
Obliczylem ze BC= |
| AB= |
| zobacz czy nie ma jeszcze jakiegos szczegołu w |
| | 3 | | 3 | |
tresci zadania
1 lis 18:35
Eta:

ze wzoru sinusów
dokończ obliczenia to otrzymasz
wniosek: β= ....... czyli trójkąt ABC jest .......
to |AC|= ........
1 lis 18:45
agat08: β=90czyli trojkat ABC jest prostokątny
2 lis 07:28