indukcja matematyczna
janek: wykorzystując zasadę indukcji matematycznej udowodnij że dla dowolnego n należącego do N
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
1) |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| | 1*4 | | 4*7 | | (3n − 2)(3n+1) | | 3n +1 | |
założenie mam
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
|
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| | 1*4 | | 4*7 | | (3n − 2)(3n+1) | | 3n +1 | |
tezę:
| | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
|
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| | 1*4 | | 4*7 | | (3n + 1)(3n+4) | | 3n +4 | |
i w dowodzie mi nie wychodzi
2)liczba 9*31
n +1 jest podzielna przez 10
założenie zrobiłem:
9*31
n +1 = 10k
tezę:
9*31
n+1 + 1 = 10l
i nie wiem jak dalej zrobić
1 lis 17:06
Godzio:
| n | | 1 | |
| + |
| = |
| 3n + 1 | | (3n + 1)(3n + 4) | |
| 3n2 + 4n + 1 | | (3n + 1)(n + 1) | | n + 1 | |
| = |
| = |
| |
| (3n + 1)(3n + 4) | | (3n + 1)(3n + 4) | | 3n + 4 | |
I co tu nie wychodzi
1 lis 17:15
Godzio:
9 * 31n + 1 + 1 = 9 * 31 * 31n + 1 = 31(9*31n + 1) − 30 = 31 * 10k − 30 =
= 10(31k − 3) c.n.d.
1 lis 17:16
janek: 31(9*31n + 1) − 30
skąd 30 się wzięło?
1 lis 17:46
Godzio:
31*9(31n + 1) = 9*31n + 1 + 31
więc żeby wyrównać wyrażenie trzeba odjąć 30 (docelowo mamy mieć 9*31n + 1 + 1 )
1 lis 17:48