Wykaż ,że trzy dane liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
Ania: Wykaż ,że trzy dane liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
1 lis 17:02
Ania: pomóżcie proszę
1 lis 17:14
ICSP: | 1 | |
| = U{√5+2{4} *( √5 − 2) |
| 4 | |
c.n.u.
1 lis 17:15
ICSP: poprawiam pierwszą linijkę:
1 lis 17:16
Ania: a skąd się wzięła 14 w pierwszej linijce?
1 lis 17:25
Ania: ok już wiem mnożenie na krzyż, dzięki wielkie
1 lis 17:28
MOn: Wykaż ,że trzy dane liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
27 wrz 20:02
krystek: Analogicznie
a
22=a
1*a
3
27 wrz 20:04
MOn: wiem, wyliczyłam, ale chodzi mi o wynik
27 wrz 20:07
krystek: zapisz obl sprawdzę.
27 wrz 20:08
MOn: po przemnożeniu na krzyź:
8√3=(4+4√3+3)(8−4√3)
8√3=32−16√3+32√3−16√3+24−12√3
8√3=56−12√3
i co dalej?
27 wrz 20:14
MOn: wiem, gdzie się walnęłam... pominęłam jeden plus...
przepraszam za kłopot
27 wrz 20:16
MOn: ale jakbyś podał mi wynik, to bym się nie obraziła
27 wrz 20:17
krystek: √3*√3=3 przelicz jeszcze raz
27 wrz 20:19
MOn: udało się!
27 wrz 20:20
MOn: dzięki!
27 wrz 20:20
krystek: ok, uwierz w siebie!
27 wrz 20:20