Wartosc wyrazenia wynosi ?
Sebastian90: Wartosc wyrazenia sin2 30 + tg 30 wynosi ?
1 lis 16:51
Sebastian90: nikt nie wie ?
1 lis 17:16
Godzio:
Nikomu się nie chce, tak jak Tobie się nie chce nauczyć podstawowych wartości dla podstawowych
kątów
1 lis 17:17
Sebastian90: hehe
1 lis 17:18
Godzio:
A mówię nieprawdę ?
1 lis 17:20
Sebastian90: tak nie chce mi się nauczy wiec pisze tutaj
1 lis 17:21
1 lis 17:23
Sebastian90: 1+√37 tyle mi wyszło jest ok ?
1 lis 17:31
Godzio: Nie, dodając ułamki nie dodaje się licznika do licznika i mianownika do mianownika, zasada
ogólnie jest taka:
| a | | c | | ad + bc | |
| + |
| = |
| (nie zawsze się to stosuje, zależy od tego jakiej postaci |
| b | | d | | bd | |
są licznik i mianownik, ale tutaj się to przyda
1 lis 17:33
Sebastian90: 14 + √3
1 lis 17:36
Godzio:
Pomyśl, a nie strzelaj ...
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 3 + 4√3 | |
( |
| )3 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | | 12 | |
1 lis 17:41