matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówności wielomianowe z wartością bezwzględna
ja:
|x3 −2x2| ≥3x2
1 lis 16:46
M:
6 mar 17:44
Podstawy Geometrii:
|x
3
−2x
2
|≥3x
2
/
2
(x
3
−2x
2
)
2
≥9x
4
x
6
−4x
5
+4x
4
−9x
4
≥0 x
6
−4x
5
−5x
4
≥0 x
4
(x
2
−4x−5)≥0 x=0 czterokrotny x
2
−4x−5=0 x
1
=−1 x
2
=5 x∊(−
∞
,−1]U[5,
∞
)U{0}
6 mar 18:17