trygonometria
mala: cosx − cos3x=sinx − sin3x
wiem ze sa te wzory potrojonego kata ale i tak nie wychodzi czy moze moze ktos zrobic to krok
po kroku?
1 lis 16:44
ICSP: omg. Są sweet
1 lis 16:49
mala:
1 lis 16:54
mat: prosze
1 lis 17:00
Trivial:
Proste zadanko.

Najpierw wyprowadzimy sobie wzorek.
| | 1 | | 1 | |
cosφ − sinφ = √2( |
| cosφ − |
| sinφ) |
| | √2 | | √2 | |
| | √2 | | √2 | |
= √2( |
| cosφ − |
| sinφ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
= √2(cos( |
| )cosφ − sin( |
| )sinφ) |
| | 4 | | 4 | |
Czyli...
cosx − cos3x = sinx − sin3x
cosx − sinx = cos3x − sin3x
| | π | | π | |
√2cos(x + |
| ) = √2cos(3x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
cos(x + |
| ) = cos(3x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
lub
| | π | | π | |
x + |
| = −(3x+ |
| ) + 2kπ. |
| | 4 | | 4 | |
...
1 lis 17:00
ICSP: nie mam pomysłu xD
Muszę odpocząć

Zaraz powinien ci to ktoś zrobić
1 lis 17:01
mala: dzieki

1 lis 17:07
ICSP: Proste zadanie powiedział ...
1 lis 17:07
Trivial:
A co w nim skomplikowanego?
1 lis 17:10
ICSP: Nic
1 lis 17:10