NIE ZAGLĄDAĆ TUTAJ!
NIE ZAGLĄDAĆ TUTAJ!: NIE ZAGLĄDAĆ TUTAJ!
Masz 8 monet i każda ma O − orła i R − reszkę. Inaczej jest to 2 elementowy ciąg(bo masz O lub
R) zbioru złożonego z 8 elementów( bo masz 8 monet).
Czyli, |Ω|=2
8=256
a) wypadnie co najmniej raz orzeł
Masz 256 różnych możliwości ustawień tych 8 monet i zauważ, że tylko w jednym jedynym
ustawieniu nie pojawi się żaden orzeł − będzie to (R, R, R, R, R, R, R, R). Idąc dalej jeżeli
tylko w jednym ustawieniu nie pojawi się żaden orzeł to w pozostałych 255 pojawi się
przynajmniej jeden. Czyli zdarzenie sprzyjające wypadnięciu co najmniej jednemu orłowi wynosi:
|A|=256−1=255
| | |A| | | 255 | |
Czyli, P(A)= |
| = |
| |
| | |Ω| | | 256 | |
b) wypadnie tylko jeden raz orzeł
Zauważ, że wypaść tylko jeden orzeł może w 8 przypadkach:
1. (O, R, R, R, R, R, R, R)
2. (R, O, R, R, R, R, R, R)
3. (R, R, O, R, R, R, R, R)
4. (R, R, R, O, R, R, R, R)
5. (R, R, R, R, O, R, R, R)
6. (R, R, R, R, R, O, R, R)
7. (R, R, R, R, R, R, O, R)
8. (R, R, R, R, R, R, R, O)
Zatem zdarzenie sprzyjające wypadnięciu jednemu orłowi wynosi: |B|=8
| | |B| | | 8 | | 1 | |
Czyli, P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 256 | | 64 | |