Oblicz tangens kąta ostrego trapezu równoramiennego
Sebastian90: Oblicz tangens kąta ostrego trapezu równoramiennego którym wynoszą 3cm i 5 cm a ramiona 4 cm.
1 lis 16:33
Sebastian90: a to jak zrobic ?
1 lis 17:40
Godzio:
Narysuj wysokości i myśl
1 lis 17:42
Godzio:

x = ?
h
2 + x
2 = 4
2 ⇒ h = ...
1 lis 17:44
Sebastian90:

h
1 lis 17:44
Sebastian90: h=16 ?
1 lis 17:46
Sebastian90: nie no nie wiem
1 lis 18:02
piotrek: | | √15 | |
x=1 a h =√15 wiec tga= |
| prosze mnie poprawic jesli sie myle, |
| | 1 | |
z twierdzenia pitagorasa obliczasz h
1 lis 18:14