Znajdź wymierne pierwistki wielomianu.
Galaretka99: Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)=2x3 − x2 − 5x + 3.
1 lis 16:11
M:
6 mar 17:45
ona:
W(x)=2x3−x2−5x+3= 2x3−3x2+2x2−3x−2x+3 =
= x2(2x−3)+x(2x−3)−(2x−3) =
= (2x−3)(x2+x−1)
x1=32 Δ=1−4*1*(−1)=5, √Δ=√5
x2=−1−√52. x3=−1+√52
7 mar 08:42
Jolanta: | | 3 | |
Tylko x= |
| jest pierwiastkiem wymiernym |
| | 2 | |
7 mar 11:47
Jolanta: | | 3 | |
Tylko x= |
| jest pierwiastkiem wymiernym |
| | 2 | |
7 mar 11:47
ona: no tak tak, nie zauważyłam pierwszego zdania
7 mar 11:55
Iryt:
7 mar 15:25