Znajdź wymierne pierwistki wielomianu.
Galaretka99: Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)=2x3 − x2 − 5x + 3.
1 lis 15:55
1 lis 16:01
Galaretka99: Tylko tyle?
To jest dość rozległe zadanie..
1 lis 16:22
ICSP: Tylko tyle.
Pozostałe dwa są niewymierne.
1 lis 16:23
ICSP: ale policz je i wykaż że są niewymierne.
1 lis 16:23
Galaretka99: Nie rozumiem

Mógłbyś / Mogłabyś mi to pokazać w jaki sposób mam to zrobić i w jaki sposób mam wykazać że sa
niewymierne?
1 lis 16:27
ICSP: wykaż że delta jest niewymierna i tyle.
1 lis 16:30
ICSP: tzn pierwiastek z delty oczywiście.
1 lis 16:31
Galaretka99: a0 = 3
a0={−1,1,−3,3}
am= 2
am={−1,1,−2,2,−3,3}
1 lis 16:32
Galaretka99: Właśnie w tym rzecz że my nie używialiśmy delty do rozwiązywania tych zadań..
1 lis 16:33
ICSP: znasz twierdzenie Bezouta?
| | 3 | |
Znasz jeden pierwiastek : x = |
| |
| | 2 | |
POdziel i otrzymasz trójmian kwadratowy.
Uzasadnij że pierwiastek wyróżnika trójmianu jest niewymierny.
1 lis 16:36
Galaretka99: Zapisywaliśmy to w postaci takiego ułamka pq
I potem każdy ułamek został zapisany w postaci W(..)= − i tak wykazywaliśmy czy są
pierwiastkami, tylko że ja nie umiem togo rozwiązać, nie umiem sobie poradzić z tymi ulamkami
pq.
1 lis 16:37
1 lis 16:39
Galaretka99: Zaglądałam na tą strone i nic mi to nie dało, no cóż widocznie przygłup ze mnie...
1 lis 16:41
ICSP: wyraz wolny : 3
dzielniki wyrazu wolnego : 1,2,3,−1,−2,−3
wyraz pierwszy : 2
dzielniki wyrazu pierwszego : 1,2,−1,−2
Teraz z dzielników wyrazu wolnego wybierasz jeden i z dzielników wyrazu pierwszego też jeden
i szukasz pierwiastków:
| | dzielnik wyrazu wolnego | |
x = |
| . Później podstawiasz za x i |
| | dzielnik wyrazu pierwszego | |
sprawdzasz czy wartość jest równa 0. Jeżeli jest masz pierwiastek jeżeli nie sprawdzasz inne.
1 lis 16:45
Galaretka99: Czyli liczby które muszę sprawdzić to : 1,−1,
12,−
12,
13, −
13, 3, −3,
32, −
32
1 lis 16:51
ICSP: 
milej zabawy
1 lis 16:54
1 lis 16:58