...
ICSP: (2+yi)(x−3i)= 7 − i
dochodzę do
2x + 3y = 7
6 − xy = 1
dobrze?
1 lis 15:54
Godzio: Tak
1 lis 15:56
ICSP: czyli jeżeli x,y mają być rzeczywiste to brak rozwiązań?
1 lis 15:59
Trivial: Co wychodzi złego? Wszystko OK. Teraz wyliczyć x i y, które mają być rzeczywiste.
1 lis 16:30
ICSP: ale wychodzi mi że nie ma takich x,y
1 lis 16:31
Trivial: No to trudno.
1 lis 16:34
ICSP: czyli dobrze mi wyszło?
1 lis 16:35
Trivial:
Nie wiem.
1 lis 16:35
ICSP: Mógłbyś przeliczyć?
1 lis 16:37
Trivial:
(2+yi)(x−3i) = 7−i
2x − 6i + xyi + 3y = 7−i
| ⎧ | 2x+3y=7 | |
| ⎩ | xy−6 = −1→xy=5→y=5x,x≠0,bo i tak nie spełnia równania. |
|
...
Brak rozw.
1 lis 16:39
ICSP: Dziękuję
1 lis 16:39
Co: Ale co wy, ma to rozwiązanie, ale w liczbach zespolonych, ja tego szukam aktualnie i jest
rozwiązanie tego zadania
14 lis 21:30