matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:(
Nikita :
rozłóż wielomian: W(x) = x
6
− x
5
− x
2
+ x
1 lis 15:34
Godzio:
x
6
− x
2
− x
5
+ x = x
2
(x
4
− 1) − x(x
4
− 1) = (x
4
− 1)(x
2
− x) = (x − 1)(x
3
+ x
2
+ x + 1)x(x − 1) = = (x − 1)
2
x(x
2
(x + 1) + (x + 1)) = x(x − 1)
2
(x + 1)(x
2
+ 1)
1 lis 15:36