matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obj stożka
Kasia:
od stożka o wysokosci H i obj V odcieto stozek o wys h i obj rownej polowie V. oblicz stosunek dlugosci wysokosci H:h
1 lis 15:31
+-:
π*R
2
*H/3=V π*r
2
*h/3=V/2 z podobieństwa trójkątów H/h=R/r (π*R
2
*H/3)/(π*r
2
*h/3)=V/(V/2) R
2
*H/r
2
*h=2 podstawiając R/r=H/h H
3
/h
3
=2 H/h= pierwiastek 3stopnia z 2
1 lis 18:59