Pomocy :(
Nikita : rozłóż wielomian:
W(x) = x3 − 3x2 + 3x + 1
1 lis 15:14
ICSP: przed 1 nie powinno być minusa?
1 lis 15:17
Godzio:
W(x) = x3 − 3x2 + 3x − 1 + 2 = (x − 1)3 + 2 =
= (x − 1 + 3√2)((x − 1)2 − 3√2(x − 1) + 3√4)
1 lis 15:21
Nikita : nie. jest dobrze napisane. A znacie jakis inny sposób.

bo tak nie robiliśmy na lekcji.
1 lis 15:33
ICSP: ja znam inny ale jestem w 100% pewien że tamtego również na lekcji nie przerabialiście
1 lis 15:38
Godzio:
Na lekcji raczej nie robiliście przykładów z pierwiastkami typu x = 1 −
3√2
1 lis 15:39
Godzio:
ICSP przyda mi się Twój sposób, chcesz mi wyznaczyć pierwiastki niefajnego wielomianu

?
1 lis 15:43
ICSP: wzory Cardano zawsze działają
1 lis 15:47
Godzio: Mi tu nic nie działa, zrobiłem ale wyszło mi coś co raczej nie powinno wyjść ...
x
3 − 3x
2 + 12x − 8 = 0
1 lis 15:48
ICSP: NIe wiem

Dziś nie bawię sie we wzory Cardano. Trzeba się przygotować do pierwszego kolokwium. To już
jutro.
1 lis 15:51
Godzio:
No jak nie wiesz

To co ja mam z tym zrobić
1 lis 15:52
ICSP: Liczyć aż w końcu wyjdzie
1 lis 15:54
Trivial:
Tutaj akurat Cardano daje radę.
Cardano
Każde równanie postaci
(1) ax
3 + bx
2 + cx + d = 0, gdzie a≠0
można rozwiązać. Stosując podstawienie
| | b | |
x = y+α, gdzie α = − |
| |
| | 3a | |
sprowadzimy równanie wyjściowe do postaci kanonicznej
(2) y
3 + py + q = 0.
Po wykorzystaniu odpowiednich wzorów wyliczymy p i q.
Teraz korzystając ze wzorów Cardano policzymy rozwiązanie równania (2):
y
C =
√−q/2 − √Δ +
√−q/2 + √Δ.
Zatem rozwiązaniem równania wyjściowego (1) jest
x = α + yC.
Teraz tylko liczyć i liczyć aż się policzy.
1 lis 16:00
Godzio:
No to zrobiłem i wychodzi mi:
| | 3 | |
x1 = 3√2√7 − 1 − |
| − 1 |
| | 3√2√7 − 1 | |
| | 3 | |
x2 = −3√2√7 + 1 + |
| − 1 |
| | 3√2√7 + 1 | |
Ale robię jeszcze raz, zobaczę, czy nie mam błędów rachunkowych
1 lis 16:05
Trivial: α=1, a Ty w wyniku końcowym masz −1. Nie może być!
1 lis 16:08
Godzio:
No właśnie, i to mi nie pasowało

przed chwilą wychwyciłem ten błąd reszta jest ok

Tylko jeszcze jedno pytanie, skoro mam te 2 pierwiastki to jak wyznaczyć ten trzeci (zespolony)
?
1 lis 16:10
Trivial:
Podzielić wielomian!

Pewnie są jakieś
Vaxowe wzory na to. Zobacz na wiki.
1 lis 16:12
Godzio:
No to fajnie
1 lis 16:13
Godzio: A w sumie chyba najlepiej by było ze wzorów Viete'a
1 lis 16:15
1 lis 16:16