liczba zespolona
adas: napisz w postaci trygonometrycznej:
−1−i
1 lis 14:50
1 lis 14:54
Godzio:
| | 5 | | 5 | |
z = √2(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
1 lis 14:55
adas: a możesz mi to jakoś wyjaśnić proszę, bo nie wiem skąd sie do wzięło
1 lis 14:55
Godzio:
|z| =
√1 + 1 =
√2
| | √2 | |
Teraz szukamy takiego kąta φ który da nam te wartości, tzn. cosφ0 = sinφ0 = |
| dla |
| | 2 | |
Jednak my musimy się przemieścić do III ćwiartki, bo tylko tam sinφ i cosφ są ujemne, więc
nasze
1 lis 15:00
adas: wielkie dzięki!
jeszcze jeden przykład trudniejszy jak możecie mi pomóc, wtedy już sam spróbuje ruszyć
pozostałe

1 + sinα − i cosα
jeszcze raz dzieki!
1 lis 15:07
adas: i jeszcze jedno: jak liczycie to |z| bo nie mam pomysłu
1 lis 15:12
Sławek:
Liczba zespolona
z=a+ jb
Moduł liczby zespolonej
|z|=√a2+b2
Jak z= −1−j to
a = −1
b = −1
|z|=√(−1)2+(−1)2 =√1+1 = √2
1 lis 19:48