pomocy.
Nikita : rozłóż wielomian:
w(x) = x3 − 13x − 12
1 lis 14:18
ICSP: nie bój się

Już tu jestem
1 lis 14:27
ICSP: x
3 − x
2 + x
2 − x + 12x − 12 = x
2(x−1) + x(x−1) + 12(x−1) = (x−1)(x
2+x+12)
x
2 + x + 12
Δ = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
x
3 − 13x − 12 = (x−1)(x−3)(x+4)
x = 1 v x = 3 v x = −4
1 lis 14:29
Nikita : a tam nie powinno być minus 12x

?
x
3 − x
2 + x
2 − x
− 12x − 12
1 lis 14:39
ICSP: fuck...
x
3 − 13x − 12 = x
3 + x
2 −x
2 − x − 12x − 12 = x
2(x+1) − x(x+1) − 12(x+1) = (x
2 − x −
12)(x+1)
x
2 − x − 12
√Δ = 7
x
1 = 4
x
2 = −3
Teraz dobrze.
Idę na

bo już mylę + z −
1 lis 14:43
Nikita : ok, dzięki
1 lis 14:46