stereometria pomocy !!!!
Pola: Potrzebuję tych zadań. Będę wdzięczna za ich rozwiązanie.

1. Długości trzech krawędzi prostopadłościanu poprowadzonych z jednego wierzchołka są rożnymi
liczbami naturalnymi. Jeśli te długości uporządkujemy rosnąco to utworzą one ciąg
geometryczny. Objętość prostopadłościanu jest równa 8. Wykaz, że tylko jedna długość krawędzi
jest liczba pierwsza.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy a i wysokości H są
kolejnymi liczbami parzystymi, przy czym a<H. Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa jest równe 264 oblicz:
a) objętość graniastosłupa,
b) długość przekątnej graniastosłupa.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
1 lis 13:55
ICSP: Chociaż próbowałaś je zrobić?
1 lis 13:56
Pola: nie , bo kompletnie ich nie rozumiem
1 lis 14:01
ICSP:

Na czerwono masz jeden wierzchołek graniastosłupa.
Wychodzą od niego trzy krawędzie. Potrafisz zapisać objętość używając tylko literek a , b , c?
P.S. Jeżeli nie spróbujesz zrobić zadania to na pewno go nie zrozumiesz.
1 lis 14:07
Pola: oki dzięki już sobie poradzę
1 lis 14:10
Pola: Ma to tak wygladać:
b2=a*c
8=a*b*c
8=b3
b=2
1 lis 14:14
ICSP: Tak
1 lis 14:16
Pola: a jakaś mała podpowiedź do drugiego zadania ?
1 lis 14:16
ICSP: Zostało jeszcze tylko do udowodnienia że a oraz c nie są liczbami pierwszymi.
1 lis 14:17
ICSP: wypisz kilka liczb parzystych i zobacz o ile się zwiększają
1 lis 14:17
Pola: no tak to juz wiem, ale chodzi mi o zadanie 2
1 lis 14:18
ICSP: wypisz kilka liczb parzystych i zobacz o ile się zwiększają
1 lis 14:21
Pola: dzięki wielkie
1 lis 14:24