Liczby zespolone.
Norbert: Prosze o pomoc bo jakos moje rozwiazanie nie zgadza sie z odpowiedzia w ksiazce.
(2−2√3i)29
1 lis 12:39
Trivial:
| | [(1−√3i)3]10 | |
(2−2√3i)29 = 229* |
| = ... |
| | 1−√3i | |
1 lis 12:47
Norbert: Tylko, ze za pomoca wzoru Moivre'a musze.
1 lis 12:49
Trivial: To pokaż jak rozwiązujesz.
1 lis 12:50
Norbert: (2−2√3i)
29
z=2−2
√3i
|z|=4
cosδ=2/4=1/2 sinδ=−2
√3/4=−
√3/2 δ=2π−π/3=5/3π
z
29=4
29(cos5/3πx29+isin5/3πx29) x to mnozenie

z
29=4
29(1+0)= 4
29
1 lis 12:56
Norbert: Wczesniej zrobilem 5 podobnych przykladow w ten sposob i odpowiedz sie zgadzala z moim
wynikiem, a tutaj klop.
1 lis 12:58
Trivial:
| | 5π | |
cos( |
| *29) = ? (nie 1) |
| | 3 | |
| | 5π | |
sin( |
| *29) = ? (nie 0) |
| | 3 | |
1 lis 13:01
Norbert: cos(29*5/3π)=cos 45π no i to po odczytaniu z wykresu cosinus wynosi aaa −1 powinno byc tak?
1 lis 13:09
Sławek:
z = 2 − j2
√3
Oblicz moduł
r = |z| =
√22 + (2√3)2 =
√4 + 12 =
√16 = 4
Oblicz argument
| | b | | −2√3 | | π | |
φ = arg z = arctg( |
| ) = arctg( |
| ) = arctg(−√3) = |
| |
| | a | | 2 | | 3 | |
Skorzystaj ze wzoru Moivre'a
z
n = [r(cosφ+jsinφ)]
n = r
n(cos
nφ+ jsin
nφ)
| | π | | π | |
(2−j2√3)29=[4(cos |
| +jsin |
| )]29= |
| | 3 | | 3 | |
| | 29π | | 29π | |
=429(cos |
| +jsin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
1 lis 13:16
Trivial:
Norbert, bruździsz!
| | 5π | |
Pomnóż dokładnie: 29* |
| . Tylko bez oszustw.  |
| | 3 | |
| | π | | 5π | |
Sławku, jesteśmy w ćwiartce IV, czyli φ = − |
| lub ewentualnie |
| . |
| | 3 | | 3 | |
1 lis 13:19
Sławek:
Sorry, zjadłem minusa ma być −π/3
1 lis 13:21
Norbert: No w moim wzorze jest ze cosφ=a/|z| a sinφ=b/|z| wiec wtedy wynik bd
inny niz napisales.
1 lis 13:23
Norbert: ahahahahaha. Trivial dziekuje. Chyba cos mi sie z glowa dzieje. Widze ze z mnozeniem dobrze mi
poszlo... Dzieki
1 lis 13:24
Sławek:
nie bo −60 stopni (π/6) to to samo co 300 stopni (5π/6)
1 lis 13:26
Sławek:
nie bo −60 stopni (π/3) to to samo co 300 stopni (5π/3)
1 lis 13:27
Norbert: wynik z ksiazki to 429(1/2+√3/2i)
1 lis 13:29
Norbert: Dlaczego tak?
1 lis 13:30
Trivial: najprościej jest i tak algebraicznie.
| | [(1−√3i)3]10 | | [−8]10 | |
(2−2√3i)29 = 229* |
| = 229* |
| = |
| | 1−√3i | | 1−√3i | |
| | 1 | | 1+√3i | |
= 259* |
| = 259* |
| = 257(1+√3i). |
| | 1−√3i | | 1+3 | |
1 lis 13:32
Norbert: A algebraicznie to ani tyle nie potrafie
1 lis 13:34
Sławek:
sin(2kπ + α) = sin(α)
cos(2kπ + α) = cos(α)
29*5π/3 = 145π/3 = 48π + π/3 = 2*24π + π/3
sin(2*24π + π/3) = sin(π/3)
cos(2*24π + π/3) = cos(π/3)
1 lis 13:34
1 lis 13:37
Sławek:
| | 29*π | | 29*π | |
429(cos |
| +jsin |
| ) = 429[cos(π/3) + j sin(π/3)] = |
| | 3 | | 3 | |
= 4
29(1/2 + j
√3/2)
1 lis 13:42
Sławek:
pomyłka
powinno być 29*5π/3
1 lis 13:44
Norbert: ok ok. Wielkie dzieki chlopaki.
1 lis 13:50